Úvod » Články » Těstoviny doma, snadno a italsky

Těstoviny doma, snadno a italsky

Těstoviny doma, snadno a italsky

Výroba domácích těstovin je záležitost poměrně snadná, a to i pro ty z nás, kteří navštěvují kuchyň, jen aby si ohřáli donesený polotovar nebo ohřáli vodu na kafe. 


Příprava těstovin

S těstem na nudle, špagety nebo další italsky znějící názvy, označující výsledný tvar stejného těsta se to má tak, že na něj potřebujeme pouze polohrubou mouku pšeničnou, nejlépe mouku na těstoviny, trochu soli a teplou vodu. Kdo nevěří tomu, že to, co lepí těsto dohromady je lepek, a že tím pádem stačí nechat těsto chvíli uležet, může přidat do těsta vejce nebo trochu olivového oleje. Ať tak či onak, smísením, prohnětením a odležením získáme tuhé těsto těstovinové během mžiku a s grácií profesionální hospodyně.

Když máme balón těsta na pomoučněném vále, nastává okamžik volby. Ta je závislá na koncentraci strojku na těstoviny v místnosti či jejím blízkém okolí. Pokud je koncentrace nízká, zvolíme ruční zpracování, při kterém těsto rozválíme na tenoulinký, donekonečna se táhnoucí úzký pás, který pak pomocí ručního kráječe nebo nože rozkrájíme. Tímto způsobem si úspěšně zajistíme zásobu domácích nudlí širšího průměru, ale do tenčích odrůd italského názvosloví se s tím „nevlezeme“.

Rozválení těsta pomocí strojku na těstoviny

Pokud je v kuchyni, kde se nalézáme přítomen ruční strojek na těstoviny v plném počtu alespoň jedné kompletní soupravy, pak si nejen usnadníme práci, ale dosáhneme také mnohem „italštějšího“ vzhledu těstoviny, kterou můžeme vyrobit v různých tloušťkách a šířkách. Nepotřebujeme k tomu nic jiného než umět obsluhovat flašinet – totiž točit klikou. Těsto, které do strojku na těstoviny vkládáme, musí být upraveno na maximální tloušťku, kterou je strojek schopen pojmout. Tu snadno ohodnotíme pouhým pohledem, nebo si ozkoušíme, jestli to ta nerezová mašinka schroustá nebo ne. Plát těsta musí pasovat i na šířku, tzn., neměl by být širší než 14 cm. Pak si nastavíme potřebnou šířku těsta, a zatímco jednou rukou těsto pomalu spouštíme do strojku, druhou točíme kličkou, a těsto se nám pěkně presuje a natahuje. Pokud chceme mít nejtenčí možnou variantu těsta z devíti možných, musíme nejprve protáhnout těsto strojkem na jednu ze silnějších variant, a pak ho dále ztenčovat a natahovat.

Krájení těstovin

Ve chvíli kdy máme kýžený plát těsta, přistoupíme k jeho rozkrájení pomocí druhého nástavce, kterým oplývá každý spořádaný, ruční strojek na těstoviny. Nástavec má dvě zdířky, na dvě varianty šířky těstovin. Typicky je ta širší z nich na těstoviny typu tagliatelle a druhé na klasické spaghetti. Číselné hodnoty odpovídající těmto označením jsou cca 6 a 2 mm. Technika, kterou plát těsta proháníme strojkem je úplně stejná jako u jeho „válení“, spouštíme a točíme. Pokud se nic neděje, pak jsme nasadili kliku do otvoru u druhé zdířky, než do které se snažíme nasoukat těsto. Ale to nás na cestě k nefalšovaně domácím a italsky se tvářícím těstovinám nezastaví. Pak už naší sklizeň těstovin jen rozložíme a usušíme, k čemuž se nám může náramně hodit staré prostěradlo natažené mezi dvěma kusy nábytku.

Čištění strojku na těstoviny

Strojky na těstoviny občas obchází mystérium jejich čistění, ale je to jednoduché – strojek na těstoviny zásadně nemyjeme pod tekoucí vodou, pouze ho omyjeme vlhkým hadříkem, který můžeme protáhnout stejně jako těsto, skrze nástavec na válení. Pro krájecí ústrojí se tento úkon nedoporučuje, a proto jej ošetříme pouze zevně, můžeme při tom použít i kartáčku nebo štětce.


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel