Úvod » Články » LAVA Metal – špičková litina země tisíce a jedné noci

LAVA Metal – špičková litina země tisíce a jedné noci

LAVA Metal – špičková litina země tisíce a jedné noci

Turecko odjakživa tvořilo křižovatku, na které se setkávaly národy ze všech koutů světa. Přinášely sem svou kulturu, zvyky i tradiční kuchyni. Není tedy divu, že právě zde vznikla společnost LAVA Metal, vyrábějící prvotřídní litinové nádobí – nejuniverzálnější kuchyňské vybavení, jaké si lze představit.


Tradice výroby špičkové litiny přetrvává v oblasti města Eskişehir už po staletí, samotná společnost LAVA Metal zde pak sídlí více než 40 let. Z původní rodinné firmy na výrobu klasických tureckých litinových nádob, hrnců a pánví za ta léta vyrostla do podoby jednoho z nejrenomovanějších světových výrobců kompletního sortimentu litinového vybavení do domácích i profesionálních kuchyní. I po 40 letech však v této společnosti zůstal duch původní malé dílny, která pečlivě dbá na kvalitu každého jednoho vyrobeného hrnce.

 

Rozdíl mezi dobrou a špatnou litinou je… v litině

Výroba litinového nádobí je velmi specifickou disciplínou. Zatímco ostatní materiály se neustále vyvíjejí a přetvářejí pomocí dalších a dalších aditiv, u litinového nádobí je trend přesně opačný. Litina jako taková je pro vaření jednoduše dokonalý materiál. A právě proto dbá společnost LAVA Metal na to, aby své nádobí vyráběla jen z té nejčistší litiny.

A daří se jí to velmi dobře. Jen díky tomu je možné, aby každý jednotlivý kus nádobí, který vyjde z výrobní linky, prošel několikastupňovou ruční kontrolou. A tou proces testování teprve začíná. Litinové nádobí podstupuje desítky testů v laboratořích továrny, ale také v laboratořích mezinárodních kontrolních ústavů. Výsledky testů můžete pravidelně ověřit na této webové adrese.

 

Smaltování lze vyrobit na věky – pokud znáte správnou technologii

Vlastní kapitolou je pak smaltování. Většina litinových výrobků společnosti LAVA Metal je opatřena dokonale hladkým smaltovaným povrchem, který kryje surovou pórovitou litinu. Smalt tak neslouží jen jako dekorace a barevný finiš, ale také coby stále nepřilnavý a snadno omyvatelný povrch.

Na rozdíl od levného smaltovaného nádobí jsou produkty společnosti LAVA Metal upravovány velmi raritní technologií – elektroforetickým smaltováním. Výsledkem je dokonalé spojení smaltu s hrubým jádrem litiny, které si navíc zachovává pružnost a perfektně rovný povrch. Nehrozí proto, že by smalt vypraskal vlivem vysokých teplot či nárazů při používání nádobí. Díky tomu můžeme zodpovědně prohlásit, že smaltované litinové nádobí bude ve vaší kuchyni sloužit stejně dobře po několik generací.

Litinové nádobí z vás udělá šéfkuchaře

Zní to jako laciný reklamní tahák, ale zkušenosti našich zákazníků toto tvrzení dokazují. A nejde o žádné kouzlo – litina zkrátka má, jak už bylo řečeno, k přípravě fantastických pokrmů předpoklady.

Žádné připalování

Litina je materiálem s velmi dobrou tepelnou vodivostí. Snadno a rovnoměrně se rozehřívá, výborně si drží  získané teplo a (díky své masivnosti) může dosahovat velmi vysokých teplot bez jakéhokoliv poškození. A právě tato kombinace vlastností je klíčová proto, aby se žádný pokrm nedal na litinovém nádobí připálit.

Malý příklad: Vložíte-li kus syrového masa na suchou rozpálenou litinovou pánev LAVA Metal, na malý okamžik se k ní přichytí. Díky vysoké teplotě litiny se však z místa doteku vypaří veškerá vlhkost, maso se odlepí a zůstane na něm tenká a křupavá zatažená kůrčička. A tohle na hliníkové pánvi (s libovolným počtem teflonových vrstev) opravdu nezkoušejte.

Rychlejší vaření = zdravější a chutnější jídlo

Smaltované litinové nádobí také umožňuje zkrátit dobu vaření a zintenzivnit chuť připraveného jídla. Díky své univerzálnosti je litinové nádobí vhodné pro vaření, dušení, smažení, grilování, …, zkrátka pro jakoukoliv techniku přípravy jakéhokoliv jídla.

Kratší doba přípravy pak navíc prospívá i vitamínům, minerálům a dalším živinám, které jsou obsaženy v surovinách. Čím rychleji je jídlo hotové, tím méně prospěšných látek se stihne rozložit či odpařit. Smaltovaný povrch nádobí LAVA Metal je pak dokonale inertní – neovlivňuje tedy chuť jídla, nerozkládá vitamíny, ani nepřijímá pachy a chutě vznikající při vaření.

LAVA Metal navíc ke svým produktům dodává specificky tvarované poklice, vycházející z tvarů takzvaných tažínů. Ty nejen využívají cirkulace páry v litinové varné nádobě ke zrychlení vaření, ale navíc jsou schopny navrátit veškerá odpařená arómata zpět do jídla. Díky tomu můžete dosáhnout u svých pokrmů plnější a pestřejší chuti s minimem dochucovadel.

Můžete ji používat každý den. A také budete

Krása litinového nádobí LAVA Metal není v designových silikonových rukojetích či prosklených poklicích s pěti přetlakovými regulátory. Toto nádobí si vás získá svou jednoduchostí, hraničící až se spartánstvím. A také špičkovou ergonomií, vycházející z lety prověřených postupů a návrhů.

Díky vysoce kvalitnímu smaltu je litinové nádobí LAVA Metal perfektně vhodné pro každodenní používání. Nevadí mu mytí v myčce, čistí se velmi snadno i ručně a navíc funguje s libovolným zdrojem tepla. Celokovové litinové hrnce, pánve a jejich další variace můžete používat jak na zahradě s grilem, tak na dovolené s plynovým vařičem.

Využijete je při zapékání, ale také na libovolném sporáku. Litinové nádobí LAVA Metal obzvláště dobře funguje v kombinaci s indukčními sporáky, z nichž dokáže vydolovat maximální efektivitu při vysoké úspoře energie. Litinu však využijete také na jakémkoliv jiném typu sporáku.

A to nejlepší nakonec – dobrá litina nemusí být drahá

Společnost LAVA Metal je důkazem, že na zákazníky orientovaní výrobci stále existují. Navzdory vysokým výrobním nákladům, danými špičkovým technologickým zázemím a důrazem na kvalitu materiálů, si kompletní sadu litinového nádobí může dovolit každá domácnost.

Filosofie společnosti LAVA Metal je velmi prostá: kupte si kvalitní litinové nádobí, používejte jej několik let a budete-li stále spokojeni, doporučte nás. A tento jednoduchý model funguje – už po dvě generace zákazníků naprosto spokojených se smaltovaným litinovým nádobím LAVA Metal.

Chcete-li i vy rozšířit jejich řady, u nás najdete kompletní sortiment výrobků LAVA Metal.


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel