Hovězí guláš
Který Čech by nemiloval hovězí gulášek. Pomalu opekáná cibulka, křehounká a štavnatá kližka, pikantní a komplexní chuť. Stačí jen dodržet pár základních technologických postupů a doslova za pár korun máme na talíři plnohodnotný pokrm. Navíc jako příloha bohatě postačí kousek čerstvého chleba (můžete si ve stejném hrnci upéct i vlastní).
![]() | 180 MIN | ![]() | PORCE - 4-6 | ![]() | 150 Kč |
![]() |
Na recept potřebujeme:
- 1kg hovězího masa (ideální je kližka)
- 1kg cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 bobkové listy
- kmín
- mletá paprika, ideálně pálivá (nemusí být)
- hovězí vývar (pokud není, stačí voda)
Postup:
Nakrájíme hovězí maso na kostičky, vydatně osolíme a zprudka opečeme na lžíci rozpáleného sádla. Maso pustí šťávu, kterou necháme zcela odvařit. Poté maso vyjmeme, přidáme druhou lžíci sádla, ztlumíme oheň na minimum a pomaličku ve výpeku opékáme všechnu na jemno nakrájenou cibuli s kmínem a bobkovými listy. Jde nám o to, aby cibule pomalu karamelizovala a získala tmavě hnědou barvu. Tento proces by měl trvat asi hodinku. Jakmile cibulka získá tmavě hnědou barvu, přidáme mletou papriku a minutu opékáme. Vrátíme do hrnce maso, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme, dokud maso není křehké. Vývar postupně doléváme. Před podáváním dochutíme solí a pepřem. Podáváme ideálně s čerstvě nakrájenou cibulkou a houskovým knedlíčkem (nebo s čerstvým chlebíkem).
