Úvod » Články » O kuchyňských nožích Sanelli

O kuchyňských nožích Sanelli

O kuchyňských nožích Sanelli

Sanelli je ve světě nožů stejně váženým jménem, jako jsou Rolex či Omega mezi výrobci hodinek. Ital Ambrogio Sanelli, vyučený brusič nožů, tuto značku založil před více než 150 lety a dodnes jde o typický příklad italského rodinného podniku. Ctí se tradice, ctí se jméno, ale především: kvalita je na 1. místě.


Nabídka nožů Sanelli

Mezi profesionálními kuchaři jsou legendou nože Sanelli Premana, pojmenované po Sanelliho rodném městě. Řada Sanelli Gourmet je pak pokrevním následovníkem proslulých nožů, ovšem s vlastnostmi ideálními pro domácí použití.

Jak se zorientovat v množství nožů a který bude pro vaše použití nejvhodnější?

Filetovací nůž Sanelli

Slouží k přípravě masa (zejména rybího) na tenké rovnoměrné pláty, filety. Má středně dlouhou pružnou čepel (asi 15-25 cm), která je z důvodu potřeby přesného vedení nízká a zakončená ostrou špičkou (s výjimkou nože na lososa). Díky tomu filetovací nůž nezanechává v křehkém rybím mase nežádoucí stopy a snadno se vede podél hřbetní kosti.

Délku čepele byste měli volit s ohledem na to, jak velké ryby hodláte připravovat. Rukojeť filetovacího nože je uzpůsobená 90° úhlu, pod nímž s nožem budete pracovat nejčastěji. Proto je s filetovacím nožem práce na rybě pohodlnější než s nožem univerzálním.

Univerzální kuchyňské nože Sanelli

S vysokou, středně dlouhou čepelí (okolo 20 cm) klasického konvexního tvaru a ostrou špičkou se hodí pro všechny běžné kuchyňské činnosti, kde není třeba speciálního nože. Rukojeť je tvarována pro komfortní práci při standardním úchopu.

Nůž na pečivo Sanelli

Nože na pečivo (nože na chléb) se vyznačují speciálním vroubkovaným ostřím. To umožňuje odkrajovat pečivo bez toho, aby se drobilo či bylo stláčeno. Čepel má délku přes 20 cm, aby bylo možné pohodlně krájet i celý bochník chleba.

Japonský nůž Sanelli

Dobře známý z filmů i kuchařských show – výškou čepele je podobný sekáčku, ostří je však prohnuto a uzpůsobeno kolebkovému pohybu.

Hodí se pro krájení zeleniny či bylinek, které s ním zpracujete rychle a jemně. Čepel bývá dlouhá 16 -20 cm. Pokud je opatřena vroubky po stranách, ty slouží k oddělování krájených potravin.

Loupací nůž Sanelli

Nůž na loupání zeleniny či ovoce musí mít krátkou čepel (5 - 8 cm) a dlouhou rukojeť. Díky tomu s ním lze v dlani přesně operovat a kopírovat tvar loupaného předmětu. Čepel pak bývá konkávně vykrojená, ostrá špička tak směřuje dolů.

Sanelli nůž na křehkou zeleninu

Pro krájení rajčat o podobné zeleniny je vhodný speciální nůž, jehož jemně prohnutá čepel je opatřena velmi ostrými vroubky. Díky tomu nůž proniká do zeleniny v přímém směru a není třeba na něj tlačit. Čepel je ideální v délce 10 - 15 cm.

Nože na maso Sanelli

Nůž na maso je dost široký pojem a mnoho lidí si jej plete s nožem vykosťovacím či steakovým. Nůž na maso ma však delší čepel (přes 20 cm), která je tvrdá, rovná a zakončená ostrou špičkou. Ostří je hladké, bez vroubků.

Vykosťovací nůž Sanelli

Čepel vykosťovacího nože je hladká, štíhlá a rovná, případně lehce konkávně vykrojená. Délka bývá okolo 16 - 20 cm. To zaručuje snadné precizní vedení nože po kosti, kdy v mase nezanecháte nežádoucí stopy. Rukojeť je přizpůsobena různým úhlům práce s nožem a čepel je zakončena špičkou.

Sanelli nůž na steaky

Steakový nůž má tvrdou krátkou čepel (8 - 12 cm), jejíž ostří je opatřeno drobnými zoubky. Díky tomu je možné bez tlačení odkrajovat jemné plátky hotového masa, aniž by ztrácelo svou šťavnatost.

Sanelli nůž na šunku

Nůž na šunku se vyznačuje velmi dlouhou čepelí (přes 25 cm), která je tenká, štíhlá a pružná zároveň. Jen díky tomu je možno krájet tenké plátky šunky či sýra, které je třeba oddělit jediným plynulým tahem.


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel