Úvod » Články » Proč (a jak) vařit v tlakových hrncích

Proč (a jak) vařit v tlakových hrncích

Proč (a jak) vařit v tlakových hrncích

Moderní tlakové hrnce jsou rychlé, dokonale bezpečné, šetrné a úsporné. Pojďme se podívat, proč a jak v nich tedy vařit.


Tlakový hrnec rozhodně není žádným výstřelkem techniky. Takzvané „papiňáky“ (Papinovy hrnce) jsou tu s námi už od sedmnáctého století, masově se pak využívají přes 100 let. Jejich pověst však byla pošramocena několika incidenty, kdy hrnce vlivem nesprávného používání (či zanedbané údržby) explodovaly.

Nyní je však na čase nedůvěru odložit – původní neduhy tlakových hrnců jsou ty tam, zatímco jejich přednosti se hodí více, než kdy jindy. Na Dommo.cz už nyní najdete výběr těch nejlepších tlakových hrnců od prověřených výrobců, tak si pojďme v krátkosti zrekapitulovat, proč vařit v tlakových hrncích:

Rychlost

Základní a současně největší výhodou tlakového hrnce je rychlost, s jakou dokáže uvařit jídlo. Některé zdroje uvádějí v průměru trojnásobně rychlejší přípravu pokrmů, vždy však záleží na konkrétní situaci, ingrediencích, typu přípravy a dalších faktorech. V tlakovém hrnci můžete připravovat cokoliv, od polévky přes hlavní jídlo až po sladký dezert.

Faktem ovšem je, že například hovězí maso, obvykle připravované několik hodin, můžete mít v tlakovém hrnci podušené do měkka za 30 minut. To samé platí pro vývary, guláše, zeleninu s tvrdou slupkou, nebo třeba zavařování potravin.

Klíčem k rychlosti „papiňáku“ je zvýšený tlak uvnitř hrnce. Vyšší tlak „oddaluje“ bod varu vody (za běžného tlaku cca. 100 °C) a umožňuje vznik mokré páry o teplotě 120 – 130 °C. Vyšší teplota samozřejmě znamená rychlejší přípravu potravin.

Úspornost

Úspornost samozřejmě přímo souvisí s rychlostí. Pokud ve vašem běžném hrnci budete vařit 2 kg masa 2 hodiny na výkonnostní stupeň 2, spotřebujete 2*X energie. To samé množství masa ale můžete za stejných podmínek uvařit v tlakovém hrnci za 30 minut, a tím spotřebovat 0.5*X energie. Uspoříte tím 75 % času, asi 70 % energie a tím i 70 % nákladů.

Šetrnost k živinám

Potraviny jsou nejbohatší na živiny a vitamíny v syrovém stavu. Při vaření dochází k celé řadě chemických reakcí, jejichž výsledkem je přeměna žádoucích látek (proteinů, vitamínů, mastných kyselin) na látky pro tělo nikterak užitečné.

Zkrácením doby vaření samozřejmě dojde ke zkrácení průběhu těchto reakcí. Výsledkem jsou pak pokrmy s vyšším zůstatkem původních živin a vitamínů, tedy (zjednodušeně řečeno) zdravější jídlo. Zdravější je však tlakové vaření také díky možnosti použít mnohem méně tuků i koření. Vysoká teplota v neposlední řadě zaručí 100 % likvidaci všech bakterií, sterilizaci potravin.

Chutnější pokrmy

Mnoho hospodyněk se s vámi bude přít, ale vězte, že vaření v tlakových hrncích je skutečně „chutnější“. Jak již bylo řečeno, tlakový hrnec je uzavřená nádoba, ve které koluje velmi horká vodní pára. Protože tato pára, při vaření nasycená vůněmi a chutěmi pokrmu, (téměř) nikam neodchází, zůstává v hrnci maximum vůně a chuti. Vaření v tlakových hrncích je díky tomu také čistější – horká pára neprská po okolí a vy tak nemusíte uklízet sporák.

Tlakové hrnce jsou zcela bezpečné!

Moderní tlakové hrnce od špičkových výrobců, které najdete v naší nabídce, jsou naprosto spolehlivé a bezpečné. Základem tlakových hrnců i poklic je masivní nerezová ocelová konstrukce, která snese mnohonásobně větší tlak, než jaký v hrnci vzniká.

O kontrolovaný únik páry a udržení žádoucího tlaku (teploty) se stará automatický tlakový ventil v poklici. Ten je (v závislosti na modelu hrnce) pro případ selhání jištěn nejméně 1 záložním bezpečnostním ventilem. Bezpečnostní ventil nedovolí překročení stanovené hranice „bezpečného tlaku“, která je stále nastavena daleko před hranicí maximálního únosného tlaku.

Poklice samotná pak na místě drží promyšlené systémy (nejčastěji bajonetových) uzávěrů, navržených pro naprostou pevnost, vyloučení neúmyslného otevření a přitom jednoduchou manipulaci.

Jak se vaří v tlakovém hrnci?

  1. Tlakový hrnec plňte vždy maximálně do 2/3 objemu (nebo po rysku). Při vaření pěnivých či bobtnajících pokrmů je pak doporučováno nepřesahovat 1/2 objemu hrnce. Díky tomu potraviny nevzkypí a nehrozí zanesení ventilů v poklici hrnce.
  2. V tlakovém hrnci nevařte „na sucho“. Stačí však použít méně vody a tuku, než při vaření v běžném hrnci.
  3. Po umístění naplněného a uzavřeného tlakového hrnce zapněte sporák na nejvyšší výkon. Jakmile začne z hrnce stabilně unikat pára, snižte výkon sporáku tak, aby páry unikalo jen minimum.
  4. Hrnec po vaření nikdy prudce neochlazujte. Po skončení vaření vypněte sporák, hrnec odstavte a nechejte mírně zchladnout. Pak můžete odpustit přebytečnou páru a hrnec bezpečně otevřít.
  5. Po každém vaření hrnec (a zejména poklici) důkladně vyčistěte, abyste předešli zanesení uzavíracích mechanismů či přetlakových ventilů.

Jaké tlakové hrnce pořídit?

Rozhodně ne ty levné z tržnice, jejichž původ si můžete jen domýšlet. Nabídku hrnců od renomovaných výrobců jsme pro vás připravili na Dommo.cz v sekci Tlakové hrnce.


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel