Úvod » Pečení » GRILL&DROP zapékací mísa kulatá 1,7 l
GRILL&DROP zapékací mísa kulatá 1,7 l
Kdy zboží dostanu?
DPD 26. 09.
Osobní odběr Ihned
Kulatá zapékací mísa GRILL&DROP o objemu 1,7 l. Je v rozměru (v x š x h) 8,4 x 20,5 x 22,5 cm.
V roce 2001 si sklárna Termisil nechala patentovat revoluční způsob pečení potravin ve skleněných pekáčích nazvaný Grill&Drop, který je založený na speciálně upraveném dně i horní části pekáče. Zatímco dno je vroubkované jako například u grilovací pánve, na vnitřní části víka pekáče jsou malé výstupky v podobě a velikosti zrnek kávy.
Díky vroubkovanému dnu se pečená potravina nepřichytí a vzdušně se propéká i zespodu a zároveň díky malým výstupkům ve víku, na kterých kondenzuje pára, je zkrápěna kondenzátem a tím zůstává i během pečení śťavnatá a svěží. Tento způsob pečení je vhodný pro všechny druhy potravin, od zeleniny přes těstoviny až po různé druhy masa.

Sklárnu ve Wolominu založil v roce 1905 Szlama Kon, který v ní vyráběl různé druhy skla pro domácnost. V roce 1958 začala sklárna vyrábět laboratorní potřeby z borosilikátového skla, kterých bylo v té době v Polsku nedostatek. V následujícím období, s příchodem výroby automatických praček, začala sklárna s výrobou skel do dveří těchto praček a odtud byl již jen krok k výrobě lisovaných pekáčů z borosilikátového skla. Po vstupu na volný trh a krachu ruského trhu v roce 1998 tehdejší vedení sklárny chod výroby neudrželo a společnost zkrachovala.
V roce 2000 koupili část zkrachovalé výroby Janusz Michna i Anna Malczewska-Michna a vložili veškerou svou energii a prostředky do vzkříšení značky Termisil a její návrat na trh borosilikátového kuchyňského nádobí. Tato snaha byla korunována úspěchem a tak se dnes opět ve velké části světa používají kvalitní skleněné výrobky se značkou Termisil.
Borosilikátové sklo má ve srovnání s běžně používaným sododraselným sklem podstatně lepší chemické i fyzikální vlastnosti, a proto je používané na výrobu skleněného nádobí na pečení a vaření. Jeho chemická netečnost a mechanická stabilita je tak velká, že ani při vyšších teplotách potřebných pro tepelnou úpravu potravin nijak nereaguje a a s jistotou ve výši 100% nevylučuje do připravovaných potravin žádné chemické látky. Na druhé straně jsou výrobní technologie na zpracovávání borosilikátového skla podstatně náročnější než výroba ze skla sododraselného. Nádobí z borosilikátového skla je jednoznačně nejekologičtějším používaným nádobím současnosti.
V roce 2001 si sklárna nechala patentovat revoluční způsob pečení potravin ve skleněných pekáčích nazvaný Grill&Drop, který je založený na speciálně upraveném dně i horní části pekáče. Zatímco dno je vroubkované jako například u grilovací pánve, na vnitřní části víka pekáče jsou malé výstupky v podobě a velikosti zrnek kávy. Díky vroubkovanému dnu se pečená potravina nepřichytí a vzdušně se propéká i zespodu a zároveň díky malým výstupkům ve víků, na kterých kondenzuje pára, je zkrápěna kondenzátem a tím zůstává i během pečení śťavnatá a svěží. Tento způsob pečení je vhodný pro všechny druhy potravin, od zeleniny přes těstoviny až po různé druhy masa.
Níže uvádíme specifické vlastností a výhody výrobků pod značkou Termisil:
- vysoká odolnost proti působení vysokých teplot - borosilikátové sklo Termisil je zcela chemicky netečné i při nejvyšších teplotách používaných při pečení
- vyšší odolnost mechanickému poškození
- při dlouhodobém skladování potravin nedochází k žádné chemické reakci - výhodné pro uskladňování tepelně zpracovaných jídel, např. v ledničce
- veškeré výrobky Termisil jsou 100 % recyklovatelné
