Úvod » Recepty » Recept na kynutý domácí chléb
Recept na kynutý domácí chléb
Chéb připravený podomácku klasickým způsobem, tedy kynutím pomocí droždí nebo kvásku. Těsto založíme navečer, a ráno ho můžeme péci při běžné teplotě v naší kuchyňské troubě.
![]() | 30 MIN | ![]() | PORCE - 6 | ![]() | 30 Kč |
![]() |
Na recept potřebujeme:
- 1/2 litru vody
- 20 g čerstvého droždí
- cca. 1/2 lžičky soli
- 625 g hladké mouky
Postup:
Do misky nasypeme mouku, přidáme vodu a čerstvé droždí (můžeme použít domácí kvásek - jak vyrobit naleznete níže). Lehce promícháme, a přidáme sůl. Těsto důkladně propracujeme, vložíme do mísy, přikryjeme, a necháme 12 hodin odpočívat. Po 12 hodinách jej opět zpracujeme a vytvarujeme do bochánku, kteryá pak vložíme do předem vymazeného litinového pekáče. Pečeme 15 - 20 min. v předehřáté troubě na 250°C. Chléb bude hotov ve chvíli, kdy bude vypadat jako ten na obrázku níže. Klasickým testem správné propečenosti je píchnutí špejlí - těsto by se již nemělo na špejli lepit.
Domácí kvásek
Do hrníčku nalijeme teplou (nikoliv horkou!) vodu. Do ní vmícháme droždí, cukr, a trochu mouky. Vzniklé těsto musí být řídké, podobné palačinkovému. V teplém prostředí necháme kvásek odpočívat. Kvásek je přirpavený k použití ve chvíli kdy začne zvětšovat objem, doba "vyskočení" je různá v závislosti na teplotě v místnosti a kvalitě droždí.
- Předkrm nebo svačina pro 4-6 osob.
- Doba přípravy pokrmu: 13 hod (včetně kynutí a pečení).
- Náš rozpočet: 30 Kč.
