Úvod » Recepty » Recept na kynutý domácí chléb

Recept na kynutý domácí chléb

Recept na kynutý domácí chléb Předkrm nebo svačina

Chéb připravený podomácku klasickým způsobem, tedy kynutím pomocí droždí nebo kvásku. Těsto založíme navečer, a ráno ho můžeme péci při běžné teplotě v naší kuchyňské troubě. 

30 MIN PORCE - 6 30 Kč

Na recept potřebujeme:

  • 1/2 litru vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • cca. 1/2 lžičky soli
  • 625 g hladké mouky

Postup:

Do misky nasypeme mouku, přidáme vodu a čerstvé droždí (můžeme použít domácí kvásek - jak vyrobit naleznete níže). Lehce promícháme, a přidáme sůl. Těsto důkladně propracujeme, vložíme do mísy, přikryjeme, a necháme 12 hodin odpočívat. Po 12 hodinách jej opět zpracujeme a vytvarujeme do bochánku, kteryá pak vložíme do předem vymazeného litinového pekáče. Pečeme 15 - 20 min. v předehřáté troubě na 250°C. Chléb bude hotov ve chvíli, kdy bude vypadat jako ten na obrázku níže. Klasickým testem správné propečenosti je píchnutí špejlí - těsto by se již nemělo na špejli lepit.

Domácí kvásek

Do hrníčku nalijeme teplou (nikoliv horkou!) vodu. Do ní vmícháme droždí, cukr, a trochu mouky. Vzniklé těsto musí být řídké, podobné palačinkovému. V teplém prostředí necháme kvásek odpočívat. Kvásek je přirpavený k použití ve chvíli kdy začne zvětšovat objem, doba "vyskočení" je různá v závislosti na teplotě v místnosti a kvalitě droždí.

  • Předkrm nebo svačina pro 4-6 osob.
  • Doba přípravy pokrmu: 13 hod (včetně kynutí a pečení).
  • Náš rozpočet: 30 Kč.

pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel