Úvod » Články » Rozvržení kuchyně dle chuti
Rozvržení kuchyně dle chuti
Kuchyně se většinou dělí do 5 základních zón (potravinová, úložná, mycí, přípravná a vařící). Jejich poskládání a celkový design kuchyně nám z vaření dělá buď koníček, nebo otravnou práci. Jak to udělat správně?
![]() |
Kuchyň – místnost v domově, do které se každý těší. (Hlavně ne prázdnou ledničku!)
Avšak její nevhodné navržení je vstupenka do klubu nespokojených strávníků: připravit si krom jídla i špatnou náladu rozhodně oběd neochutí. Zařídíme si ji raději tak, aby nám požitek z jídla znásobila.
V kuchyni trávíme hodně času a provádíme spoustu manipulace… Snadný přístup k věcem, dostatek prostoru pro více lidí, inteligentní rozdělení jednotlivých zón aj. nám zajistí, že se při přípravě neotrávíme (alespoň psychicky). Průměrná životnost kuchyně je 20 let, takže raději nic neponecháme náhodě.
(fotka)
Samozřejmě se vše odvíjí od tvaru a rozměrů místnosti, přívodu elektřiny a vody – nejčastěji se uplatňuje rozvržení kuchyňské linky do tvaru L a U, přičemž se vedle sebe řadí jednotlivé „zóny“. Pokud jste praváci, je intuitivní toto uspořádání zleva doprava:
Pořadí | Zóna | Účel | Vhodná šířka |
---|---|---|---|
1. | Potravinová | Skladování potravin: lednice, spíž, výsuvné skříně… | 60-90 cm |
2. | Úložná | Skladování nádobí:kredence a šuplíky s talíři, skleničkami, příbory… | 60-90 cm |
3. | Mycí | Umývání nádobí: dřez, myčka, JAR, houbičky, přípravky pro čistotu… | 60 cm |
4. | Přípravná | Příprava jídla: volná plocha, může pod ni přijít např. koš | 90-130 cm |
5. | Vařící | Sporák a trouba, vedle mikrovlnka, kávovar nebo toaster, pod nimi pánve a hrnce | 60-120 cm |
Přínosné rady:
- Pokud máte dostatek prostoru, můžete vytvořit ostrůvek navíc tím, že např. sporák či přípravnou plochu dáte jakoby naproti lince či doprostřed tvaru U.
- Pracovní plocha by měla být ve výšce adekvátní těm, kdo budou nejčastěji připravovat jídlo.
- Šuplíky by měly být mělké, ať v nich nemusíme hluboko hledat.
Je nanejvýš vhodné vymalovat kuchyni barvou, která vzbuzuje chuť k jídlu (oranžová) a vyvarovat se přítomnosti věcí, které nemáme rádi (rozpracované daňové přiznání…). Když se do kuchyně podíváte, musí vás to zahřát na těle a zakručet v žaludku. Samozřejmě je na vás, jaký styl bude kuchyně mít, ale měla by působit čistě, klidně, pokud možno prostorně. Určitě by neměla působit „plechově“ a chladně jako závodní kuchyně. Jídlo je požitek a kuchyň by jej měla prohloubit!
Přejeme dobrou chuť a spokojenost v kuchyni!
