Úvod » Články » Plynový gril – šťavnaté grilování v moderním pohodlí

Plynový gril – šťavnaté grilování v moderním pohodlí

Plynový gril – šťavnaté grilování v moderním pohodlí

Češi – národ chatařů a milovníků dobrého jídla. Díky této kombinaci stačí v letním podvečeru jen vyjít ven a vůně z nejbližší zahrádky nabudí vaše chuťové poháry. Velký zájem o grily na to jen dává razítko a v poslední době se daří zejména grilům plynovým. Proč zrovna jim?


Proč plynový gril?

  • Vydrží dlouho
  • Jsou zdravější než na dřevěné uhlí
  • Nevzniká kouř ani popel
  • Dodávají pokrmu „chuť grilování“
  • Snadné zapalování a regulace teploty
  • Rovnoměrné rozložení tepla na roštu
  • Pohodlná a rychlá příprava jídla

A proto bychom vám rádi nabídli například tento plynový gril s malým dárkem. Všechny tři typy grilů – na dřevěné uhlí, plynový a elektrický – mají samozřejmě svá pro a proti, ale plynový z nich vychází asi nejlépe (jeho nevýhodou mohou být velikost a vyšší cena, ta se však oproti grilu na dřevěné uhlí postupně vrací).

Jak funguje a vypadá ideální plynový gril?

Gril funguje tak, že hořák propan-butanové láhve ohřívá litinový smaltovaný rošt nebo lávové kameny (či keramické brikety), které následně zahřívají grilovací desku s jídlem. Pomocí piezo zapalovače a termoregulace snadno zažehnete a ovládáte výkon.

Ideální plynový gril splňuje tyto parametry:

  • Ozkoušený výrobce
  • Citlivá regulace teploty
  • Alespoň 2 plynové hořáky
  • Dobrá stabilita a co nejnižší možná váha
  • Sběrná miska pro odkapávání tuku
  • Hodí se i další „technické vychytávky“ – kupříkladu teploměr!

Lávové kameny se musí po čase dokupovat, stejně jako plyn. Obojí vám ale vydrží průměrné balení na celou sezonu intenzivního používání.

Jak se na plynovém grilu připravuje jídlo?

Před začátkem je vhodné zkontrolovat stav grilu – jsou kameny rovnoměrně rozmístěné? Jsou mezi nimi mezery? Je gril čistý?

Rošt přetřeme olejem, aby se nám jídlo nepřichytlo, a můžeme se vrhnout na kuchtění! Jsou dvě možnosti, jak jídlo připravit: přímé grilování, které většinou postačuje, a nepřímé grilování.

Přímé grilováníNepřímé grilování

Pro přípravu pokrmů pod 30 minut

  • Předehříváme po dobu 10 minut na plný výkon
  • Hořáky ztlumíme na doporučenou teplotu
  • Umístíme jídlo na gril
  • Zavřeme víko a otevíráme pouze při otáčení masa a kontrole

Pro přípravu pokrmů nad 30 minut

  • Předehříváme po dobu 10 minut na plný výkon
  • Hořáky vypneme
  • Umístíme jídlo na gril
  • Maso neotáčíme, víko otevíráme co nejméně

Po skončení grilování se ještě provádí rituál. Zapnou se hořáky opět na plný výkon a sklopí se víko. Díky tomu vyhoří tuk z kamenů a prodlouží tak jejich životnost.

Toť vše, co potřebujete znát o grilování na plynovém grilu. Hezké léto a plejádu chutí přeje Dommo.cz!


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel