Úvod » Články » Pět způsobů jak zvětšit vaší mini kuchyň

Pět způsobů jak zvětšit vaší mini kuchyň

Pět způsobů jak zvětšit vaší mini kuchyň

Pokud každý den zápolíte o centimetry ve vaší malé, ale milé kuchyňce nebo kuchyňském koutu (stejně jako pisatel tohoto článku v několika svých ex-kuchyních, včetně jedné profesionální provozovny), nechte se inspirovat následujícími tipy na lepší využití a uspořádání vašeho kulinářského království, a zapomeňte heretické myšlenky na rozlehlejší kuchyňské prostranství, kde byste nachodili sto jarních kilometrů a hromadili zbytečnou výbavu a potraviny.


1. Pořiďte si mini kuchyňský ostrůvek nebo na míru vyrobený pult navíc – i kdybyste měli k dispozici jen půl čtverečního metru „přebytečného“ prostoru, udělejte vše pro to, abyste našli ten správný stůl nebo pult, který by se k tomuto účelu hodil. Dokonce jsem viděl sklopitelné pulty přichycené na zdi jako postele na lodi nebo sedačky ve vlaku. Pokud se vám podaří vytvořit pod tímto kuchyňským ostrůvkem nebo pultem úložný prostor, využijete celou oblast ideálním způsobem.

2. Udržujte tento pult prázdný – pokud vás láká představa umístit na toto nově získané místo mixér, toaster nebo jiný kuchyňský spotřebič, uvědomte si, jak bylo nesnadné tento prostor vytěsnit, a spotřebiče raději uložte do polic či zásuvek pod ním.

3. Je pravděpodobné, že polovinu věcí, které v kuchyni máte, nepotřebujete – je téměř jisté, že názory na to, co je v kuchyni nezbytné, a co lze postrádat se budou člověk od člověka lišit. Dejme tomu, že se obejdete bez všeho kromě fritézy, v pořádku kupte si klidně novou fritézu. Ale s ohledem na vyšetření místa můžete dát pryč dřevěný stojan na nože, a nahradit ho držákem nožů do zásuvky nebo magnetickým úchytem na zeď. Nepotřebujete velké síto na prosévání, když menší ruční sítko prosévá, a zároveň přes něj jde slévat a pasírovat. Odměrky lze použít jako nádoby na mísení apod.

4. Naučte se vařit čistě a elegantně – V kuchyni restaurace to nefunguje tak, že by každý kuchař měl k dispozici všechny čtyři strany linky. Kuchaři jsou naučení pracovat na jakémkoliv prostoru, který dostanou k dispozici díky tomu, že si přehledně a ergonomicky připraví vše potřebné tak, aby to bylo na dosah ruky, ještě než začnou vařit. Při přípravě jídla neustále dbají na to, aby se jim na pracovní ploše nehromadili nástroje a potraviny, a udržují ji čistou. Tímto způsobem se dá připravovat jídlo v pohodě všude.

5. Je to snazší, než si možná myslíte – znám hodně lidí, kteří nepořádají párty, nebo nevaří večeře pro známé, a zdůvodňují to nedostatkem místa v kuchyni. Ale byl jsem svědkem toho, že i v mini kuchyni lze upéct ve tříčvtrteční troubě svatební dort. Na celém světě vaří spoustu lidí v menších a méně vybavených kuchyních než jsou ty naše. Když dokáže vyšvihnout skvělý kuchyňský výkon někdo jiný, určitě to zvládneme taky, stačí se dopředu trochu zamyslet, a věci si v malém prostoru správně uspořádat – i kdybychom měli při nějaké větší akci umýt nádobí ve vaně.

Kuchyňské a servírovací potřeby, které nám pomohou ušetřit místo:

Skleněné misky a mísy s víčky i bez – sady misek, které do sebe dobře pasují, jsou přesně to, co potřebujeme. Využijeme je jak k uskladnění studených salátu, tak tepelně zpracovaných pokrmů, ale především k servírování polévek, salátů, příloh, pudingů, slaných zákusků atd. Nejenže jsou praktické a velmi skladné, ale také levné. Pro přenášení a uskladnění potravin nejlépe využijeme sady s plastovými víčky.

Závěsný držák na hrnce a pánve – je velkou úlevou pro přeplněné police a skříňky, a to nejen v malé kuchyni. Je to nesmírně praktická pomůcka, která vyexpeduje naše nádobí na vaření a pečení do prostoru, kde je po ruce, a přitom ničemu nepřekáží - tedy do vzduchu. Pak je konec s neustálým vypadáváním hrnců při otevření skříňky s nádobím, rovnou na špičky vašich nohou! Úplně nejlepší je sehnat si typ, který lze uchytit na stěnu a vyhnout se tak vrtání do stropu. Pokud se rozhodnete pro model s tyčkami mezi obvodovou (obdélníkovou nebo kruhovou) konstrukcí s věšáky, tím lépe – získáte další prostor k zavěšení kuchyňského náčiní, nebo třeba čerstvě připravených domácích těstovin, které potřebují usušit.



Související produkty:

Pinguin – 5dílný set kulatých dóz

Pinguin – 5dílný set kulatých dóz
195 Kč
Skladem
SLEVA 50%

pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel