Úvod » Články » Pečeme v silikonových formách

Pečeme v silikonových formách

Pečeme v silikonových formách

Je nejoblíbenějším výrobkem na trhu z řad silikonových forem, které mají mnohé využití jak v teplé (moučníky, dezerty, dorty) i studené (aspiky, nepečené dorty) kuchyni, k přípravě sladkých i slaných pokrmů. 


O materiálu obecně

O silikonu se mluví jako o materiálu třetího tisíciletí, jeho zastoupení v kuchyni je různorodé, a stává se velmi žádané díky jeho speciálním vlastnostem. Výrobky ze silikonu mají vynikající tepelnou odolnost, jak vůči vysokým (až 280˚C), tak i nízkým (až - 40˚C) teplotám, a dlouhodobou trvanlivost.

Vlastnosti silikonu

Formy ze silikonu jsou velmi lehké, skladné, nepřilnavé, snadno omyvatelné, zdravotně nezávadné – nepohlcující pachy. Lze používat ve všech typech pečících trub - v plynových, elektrických i mikrovlnných.

Tvar a velikost

Silikonové formy se vyrábějí různých tvarů, velikostí a barev. Nejoblíbenější tvar na trhu jest bábovka, dort, srnčí hřbet, nebo-li biskupský chlebíček, forma na muffiny, forma na beránka, aj.

Před prvním použitím

Doporučené je před prvním použitím umytí formy, následné osušení, a poté důkladné vytření formy olejem. Formu už nadále před dalším užitím nemusíte vytírat olejem, pouze v případě silného odmaštění, např. velmi časté mytí v myčce.

Přednosti, nebo-li tři nej

Díky silikonovým formám dnes již pečeme - zdravěji, tj. bez nutnosti vymazání a následného vysypání formy, přestože forma jde velmi snadno vyklopit, a nepřipaluje se, - snadněji, tj. díky snadné údržbě – lze mýt v myčce, - kratčeji, tj. se zkrácenou dobou pečení cca o třetinu, díky tepelné vodivosti.


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel