Úvod » Články » Jaké nádobí sebou do přírody?

Jaké nádobí sebou do přírody?

Jaké nádobí sebou do přírody?

Vaření v přírodě může být vynikající zážitek a v případě, že jste si sebou vzali správné nádobí, může být stejně úspěšné jako příprava jídla doma v kuchyni. K úspěchu nám přitom napomůže i náš hlad, který je, jak známo lepší kuchař než my, a po dlouhém dni stráveném pohybem venku na vandru nebo při kempování, se hlad určitě dostaví v dostatečné míře.  


Jídlo připravené venku samo o sobě chutná vždycky nějak lépe, takže i když jsou to samotné nudle nebo pytlíková polévka, chutnají lépe než mnohem složitější a chuťově rafinovanější pokrmy připravené po zralé úvaze v domácích podmínkách. Určitě se nám nebude chtít naše vzácné dni volna v přírodě strávit vařením, a mytím nádobí. Proto budeme volit jídla jednoduchá, na jejichž přípravu nám bude stačit jedna nebo maximálně dvě nádoby, a potraviny, které se nevaří příliš dlouho. Použití minimálního množství nádobí má hned dvě výhody – za prvé budeme mít lehčí a skladnější zavazadlo, a za druhé si ušetříme umývání.

Co se umývání týká, mohou nám ulehčit práci také nepřilnavé pánve a hrnce, ale teflon, jak známo není právě zdravý, takže se teď krátce podíváme na různé druhy kempingového nádobí, abychom zvážili jejich pro a proti.

Nepřilnavé nádobí

Začneme již zmíněným nepřilnavým nádobím, které se vyznačuje snadnou údržbou a díky tomu se pro použití v přírodě hodí. Jeho nevýhodou může být snadné poškození, tj. vznik škrábanců a zářezů v nepřilnavé vrstvě, která je většinou z teflonu, a tímto jejím poškozením se z ní uvolňují toxické látky. Protože pánve s nepřilnavým dnem jsou často smaltované, může být dalším důvodem k jejich nepoužití pro účely vaření venku, snadné poškození a odprýsknutí smaltu. Smaltové nádobí, také není nejlehčí variantou, takže má hned dvě nevýhody v jednom. 

Titanové nádobí 

V případě, že chceme maximálně ušetřit gramy na našich zádech, je titanové nádobí správná volba.  Je odolné, velmi lehké a titan je výborným tepelným vodičem. Nevýhodou je, že budete muset jídlo při jeho přípravě pozorně kontrolovat, protože se v titanové nádobě může snadno připálit. Někteří výrobci dodávají sady titanového nádobí pasující do sebe, takže ušetříme místo v našem zavazadle, ale již bylo zmíněno dříve, nemusíme to s počtem nádob moc přehánět. Dokonce jsou k dispozici praktické a populární „vidlolžíce“ tedy hybrid vidličky a lžíce vyrobené z titanu.

Litinové nádobí

Přestože je litinové nádobí naprosto nepraktické, až nepoužitelné na vandr do batohu, kvůli své váze a často i objemu, je stále jedním z nejvhodnějších druhů nádobí na venkovní přípravu jídla v případě raftingu nebo autokempingu. Prostě všude, kde se s tím nebudete muset táhnout sami. Litinové kotlíky se dají použít k pečení úžasných jídel, ale jsou využitelné i jako obyčejné hrnce a jejich víka mohou sloužit jako pánve ke smažení a restování. Snadno se myjí (houbičkou a vodou, nebo je můžete prostě nechat na žhavých uhlících uhasínajícího ohně přes noc), jejich odolnost je maximální, a stejně tak i životnost. 

Nádobí z nerez oceli

Nerezové nádobí vám vydrží celý život a díky své odolnosti je to jedna z nejlepších voleb kempingového nádobí. Jeho čistění je snadné (tzn., že stačí očistit drátěnkou, aniž byste přitom hrnec či pánev z nerezu poškrábali), a také výborně vede teplo (tzn., že budete jíst dříve). Pokud máte v plánu dělat palačinky nebo podobné pochutiny, je dobré dát pod nerezovou nádobu rozptylovač plamene, protože nerez ocel je známa pro své nerovnoměrné vedení tepla a tak byste mohli mít své palačinky černé uprostřed a nedopečené na okrajích. Až na tento drobný nedostatek je nerezové nádobí, které je běžně vyráběno v praktických setech s těsně pasujícími „ešusovými“ poklicemi pro lepší udržení obsahu uvnitř a v teple, jasnou volbou pro vaření v přírodě, při jakémkoliv druhu výletu, kempování, nebo vodáckých radovánek. Samozřejmostí jsou nerezové hrnky a další jídelní nádobí.



Související produkty:


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel