Úvod » Články » Gril: jak vybrat a udržovat, aby dobře sloužil?

Gril: jak vybrat a udržovat, aby dobře sloužil?

Gril: jak vybrat a udržovat, aby dobře sloužil?

Chystáte se pořídit nový gril a nevíte, podle čeho se při výběru orientovat? Provedeme vás současnou nabídkou trhu a upozorníme, na co se při koupi grilu zaměřit.


Podle čeho grily rozlišujeme?

Jaké jsou vůbec základní parametry, které od sebe jednotlivé grily odlišují? Není jich mnoho, ale o to větší hrají roli.

Dle zdroje tepla

Základním kritériem je samozřejmě volba paliva, nebo lépe – zdroje tepla. Tím může být klasické dřevěné uhlí, komfortní a výkonný plyn, nebo snadno použitelná a univerzální elektřina. Každý typ má svá specifika, která si projdeme dále.

Dle vybavenosti funkcemi

Grilovat umí pochopitelně každý gril, ale co další využití? Funkce trouby (či spíše pece), vícero samostatných zdrojů tepla, piezo zapalování plynových grilů, či třeba několik oddělených přípravných a grilovacích ploch.

To vše jsou velmi příjemné benefity grilů z vyšších řad. Platí, že s cenou roste přímo úměrně vybavenost a také výkon grilu. Pokud je grilování skutečně vaší vášní, určitě se porozhlédněte po vyšších řadách – budete překvapeni, co vše moderní gril umí.

Dle využití

S tím souvisí i poslední kritérium výběru, a to využití. Krom četnosti užití grilu (čím častější, tím více se vyplatí komfortnější a dražší gril) a množství připravovaného pokrmu (dle počtu strávníků) je také třeba zohlednit místo a dobu grilování.

Pro zahradní grilovačku se skvěle hodí větší grily na dřevěné uhlí, a také jejich modernější plynoví konkurenti. Naopak na chatu, k vodě a na dovolenou s sebou raději vezměte skladný (tzv. turistický) gril se snadným použitím a kompaktními rozměry.

Hodláte-li grilovat po celý rok, a to i v kuchyni či třeba zimní zahradě, je pro vás jednoznačnou volbou elektrický gril. Ten nevytváří kouř, snadno se ovládá, čistí i skladuje, a je vždy okamžitě připraven k použití.

Jaký zdroj tepla zvolit?

Každý systém má svá pro i proti a u každého se najdou zarytí příznivci i odpůrci. Jaké jsou však faktické výhody a problémy jednotlivých typů grilů?

Dřevěné uhlí

Grily spalující dřevěné uhlí jsou naprostou klasikou a nikdo jim neodpáře typickou příchuť a vůni na nich připravovaných potravin. Jsou také levné, a to jak na pořízení, tak na provoz. Výhodou je i fakt, že nevyžadují žádnou další péči a díky výměně uhlí se vlastně čistí samy.

Nevýhodou je naopak pracnější a časově náročnější rozpálení, omezení v použití grilovacích táců a nutnost jisté zkušenosti s regulací plamene a teploty. Také účinky plamenů, které mohou být v přímém kontaktu s pokrmem, jsou diskutabilní.

Plyn a lávové kameny

Plynové grily s lávovými kameny jsou velmi populární alternativou ke klasickým uhelným grilům. Teplo zde zajišťuje propan-butanový hořák (či více), který rozpaluje speciální porézní lávové kameny. Ty pak rovnoměrným žárem grilují váš pokrm. Nedochází tak ke styku potravin a plamenů.

Grilování je snazší a pohodlnější. Plynový gril se rozpálí znatelně rychleji (a snáze), než ten uhelný, a regulaci plamene (teploty) pomocí ventylu hořáku zvládne snadno každý. Důležité je, aby regulace byla plynulá, a pokud možno pro každý hořák zvlášť. Plynové grily také nabízí větší možnosti použití grilovacích táců, ale i klasických hrnců a pánví. Pestřejší je i nabídka funkcí – často se můžete setkat s přihřívacím roštěm, nebo samostatným hořákem pro vaření.

Nevýhodou je vyšší cena a náklady spojené s grilováním. Krom dokupování propan-butanových lahví (spotřeba plynu velmi kolísá dle počtu hořáků a výkonu grilu) vás čekají také výměny lávových kamenů. Ty se časem znehodnotí a je nutné je alespoň před každou sezónou vyměnit za nové.

Elektřina

Elektrické grily jsou oblíbené zejména pro snadné použití, údržbu a možnost využití za každého počasí (a v interiéru). Nedají sice masu vůni plamene, zato však umožňují grilovat denně a bez přípravy. Hodí se také na cesty a na dovolenou – zejména ty stolní nezaberou mnoho místa a zvládnou téměř vše.

Na ploše elektrického grilu také snadno připravíte jakýkoliv pokrm, včetně mletých mas. Dle některých názorů jde také o nejzravější způsob přípravy. Pozor si dejte jen na zpracování grilovací plochy a správnou údržbu.

Tým Dommo.cz přeje dobrou chuť!


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel