Úvod » Články » Čtrnáctero zásad správného stolování

Čtrnáctero zásad správného stolování

Čtrnáctero zásad správného stolování

Stolování je noční můra nezasvěceného. Jak se chovat před jídlem, během něj a po něm? Ve 14 radách si rychle shrneme to důležité, ať si nepošlapeme společenský status.


Také máte rádi, když jste si jistí, že jste dostatečně připravení na důležitou situaci? Formální událost jako např. raut poskytuje spoustu příležitostí, jak udělat nevědomou společenskou hrubku. Je lepší být připraven a vždy ve střehu. Takt, elegance, ohleduplnost a znalost – nechceme hosty odstrašit jen proto, že jsme konzumovali polévku vidličkou!

Před jídlem

  • Zkontrolujte, zda jste adekvátně upravení a čistí.
  • Muži stojí, dokud si nesednou ženy.

Během jídla

  • Příborem nejdále od talíře začínáme a jdeme popořadě.
  • Ťuká se pouze vínem a sektem. Sklenice se drží za stopku, díváme se do očí. Vše ostatní se jen pozvedá.
  • Začínáme jísti až tehdy, když i ostatní mají co jísti. Snažíme se držet na uzdě svůj hlad.
  • Držení příboru je správně tak, aby vám z rukou vyčnívala zhruba třetina délky příboru. Vidličku držte hroty dolů jako ve filmech. Lžíci odkládejte na podšálek. Přikládací příbor odkládáme vypouklou stranou nahoru.
  • Seďte rovně, lokty se neopírejte o stůl.
  • Nemluvíme s plnými ústy, neupozorňujeme na sebe zvuky jako mlaskání, cinkání apod., zbytečně s sebou neškubeme. Jídlo mezi zuby odcházíme vypáčit na toaletu.
  • Chleba ulamujeme.
  • Konverzujeme pouze o vhodných tématech a citlivětak, aby se nikdo u stolu necítil nepříjemně.
  • Jeden ubrousek patří do klína, druhým si utíráme ústa – ne rukama. Ten odkládáme napravo od talíře.
  • Pokud si chceme dopřát chvíli pauzu od jídla, příbor položíme tak, aby se dotýkal špičkami, ale zůstal rozevřený. Pozor, abyste jej nepřekřížili – to znamená v neverbálním jazyce stolování „chci přídavek!“

Po jídle

  • Příbor po dojedení dáváme na talíř tak, aby vyčníval směrem napravo.
  • Vstáváme až poté, co vstala hlavní osoba. Ženám muži pomáhají.

Nejjistější je nedělat raději nic než jen to, co je potřeba k nerušenému průběhu večera. Žádné olizování příborů, kouření, hltání, čichání, foukání do polévky, halekání na číšníka… A nezapomínejte, že číšníci dělají všechnu práci. Nepomáhejte jim s ničím, ani když něco rozlijete.

Hodně štěstí!


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel