Úvod » Články » Netherton Foundry – litinové nádobí od mistrů britského železářství

Netherton Foundry – litinové nádobí od mistrů britského železářství

Netherton Foundry – litinové nádobí od mistrů britského železářství

Víte, jak se vyrábí jedno z nejvíce ceněných litinových nádobí? Z lokálních surovin a rukama mistrů řemesla.


V globalizovaném světě plném syntetických produktů na jedno použití stále existuje pár firem, které se snaží nabídnout pravé řemeslo. Malá, téměř rodinná společnost Netherton Foundry z bývalého centra britského průmyslu v Shropshire patří mezi ty nejzarytější. Nabízí světu své vysoce kvalitní litinové nádobí, vyráběné jednoduchými nástroji, z lokálně dostupných surovin a rukama zkušených řemeslníků. A tímto svým entuziasmem už dokázala nakazit celou evropskou pevninu.

Výroba litinového nádobí v Netherton Foundry

Kraj Shropshire, ležící na středozápadě Británie, patřil v minulosti mezi průmyslové tahouny celého Království. Čest zašlé slávy tamního železářského průmyslu se usilovně snaží udržet několik místních výrobců, kteří těží z nerostného bohatství i lesů, jichž je v kraji stále dostatek. A právě odtud vzešla drobná společnost Netherton Foundry, která se svým špičkovým, ekologicky vyráběným, snadno opravitelným a neuvěřitelně odolným nádobím z litiny rozhodla prorazit do celého světa.

Filosofie Netherton Foundry je jednoduchá: využívat lokálně dostupné suroviny, zaměstnat firmy i jednotlivce v nejbližším okolí a redukovat zátěž pro životní prostředí. Posledního bodu dosahuje společnost nejen tradiční, z velké části ruční výrobou, ale především produkcí nádobí, které lze používat po desetiletí. A když se poškodí, namísto vyhození na skládku jej jednoduše a levně opravíte – ať už u výrobce, nebo svépomoci.

Je tedy logické, že společnost Netherton Foundry zvolila jako výsadní materiál pro své nádobí právě litinu. Nejen proto, že je k dispozici v okolí sídla společnosti a její opracování vyžaduje zkušenosti železářského železa, ale především pro vlastnosti samotného kovu. Litinové nádobí je velmi jednoduché, masivní a neuvěřitelně odolné. Používáním nedegraduje, ale naopak zlepšuje své vlastnosti a jeho životnost dosahuje desítek let. Prakticky jej nelze zničit, zato jej můžete používat na libovolném sporáku, a to včetně moderní indukce!

Nabídka tradičního i netradičního nádobí Netherton Foundry

K masivnímu a houževnatému kovu posléze připojili v Netherton Foundry další materiálydubové dřevo na rukojeti a klasickou keramiku na poklice – a dnes jejich produkce čítá na stovku produktů, které se mohou pochlubit špičkovou kvalitou, extrémní životností a minimální zátěží životního prostředí. Krom klasických litinových nádob, jako jsou hrnce, pekáče, pánve či omáčníky, už naší nabídce produktů Netherton Foundry naleznete také exotičtější produkty.

Mezi ty nejzajímavější patří hrnce Tajine s netradiční kónickou poklicí. Toto nádobí, původem ze starověké severní Afriky, umožňuje přípravu exotických i klasických evropských pokrmů za pomoci netradiční metody. Poklice Tajine funguje jako obrácený trychtýř, který zachytává odpařující se aroma a chutě pokrmů a navrací je zpět do hrnce. Díky tomu v tomto hrnci vynikne celá škála chutí, které by při vaření v obyčejném nádobí přišly nazmar.

Chcete-li i také poznat návykové kouzlo vaření v litinovém nádobí, volbu toho od Netherton Foundry můžeme vřele doporučit. Získáte nejen špičkové nádobí, které můžete spokojeně používat desítky let, ale také hřejivý pocit – že jste pomohli zachovat jedno z posledních poctivých řemesel.

Podívejte se na kompletní nabídku litinového nádobí Netherton Foundry.


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel