Úvod » Články » Kouzlo kávy

Kouzlo kávy

Kouzlo kávy

Káva se stala oblíbeným nápojem a většina z nás si snad ani neumí představit den, bez šálku této lahodné tekutiny. Odkud ale káva přišla? Proč je některá káva tak drahá? Můžete si doma udělat luxusní kávu? Navzdory tomu, jak je káva rozšířená o ní většinou moc nevíme


Historie kávy je protkána legendami

Existuje spousta legend, které mluví o zázračné plodině, která hrdinům v poslední chvíli dodala sílu a podobně. Historikové se domnívají, že touto rostlinou by mohla být káva, ovšem první písemná zmínka pochází až ze 13. Století.

Pravlastí kávy je zřejmě Etiopie, zdejší obyvatelé se naučili vývar z kávovníku a díky narůstajícímu obchodu s Evropou se po té káva dostala až do Evropy. Zde si ji oblíbili králové, ale i královny, velkou fanynkou byla i Královna Alžběta I.

Kávu nejvíce užívali islamisté, ti totiž nesmějí pít alkohol, díky jejich expanzi do celého světa se pak káva prosadila i v ostatních kulturách a náboženstvích.

Proč je některá káva drahá? V čem je vlastně rozdíl?

Na úvod je třeba zdůraznit, že drahá káva vám nemusí chutnat. S kávou je to podobné jako s vínem, někteří lidé nedají dopustit na levné značky, protože jim přijdou chutnější, je tedy vhodné nesoudit předem a ochutnávat.

Zásadní rozdíl mezi drahou a levnou kávou je již ve sklizni, levnější káva se sklízí strojně, dražší ručně. Lepší kávu sbírají lidé a poctivě vybírají zrna, která jsou tak akorát zralá. U strojního sběru se využívají sklízecí stroje, které sklízí veškeré plody, zralé, ale i nezralé či přezrálé.

Ručně sbíraná káva tedy musí být o něco dražší, tyto rozdíly se ale začnou zmenšovat. Přispívá k tomu například agrolesnictví, které spojuje lesní a zemědělskou činnost. Dnes již existují farmy, kde se pěstují kávovníky v kombinaci se stromy. Stromy poskytují stín a do půdy dodávají živiny pro kávovníky. Na druhou stranu kávovníky mohou taktéž produkovat vhodné látky pro stromy, mohou udržovat vlhkost a představují překážku pro lesní zvěř, která by mohla stromy okusovat. Takto zařízené podniky pěstují a sklízí kvalitní kávu a navíc mají zisky z lesní činnosti, mohou zde být dotace a podobně. Cena takovéto kávy se pak může snížit.

Mohu si dobrou kávu připravit doma?

Pokud si chcete doma připravit dobrou kávu, pak vám jen kvalitní zrnka stačit nebudou. Je třeba i nějaká ta technika. Naše kávovary vám připraví výbornou kávu rychle a pohodlně, stačí si jen vybrat.


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel