Úvod » Články » Jak pečovat o litinové nádobí?

Jak pečovat o litinové nádobí?

Jak pečovat o litinové nádobí?

Ohledně péče o nádobí z čisté litiny (bez povrchové úpravy) koluje řada polopravd a mýtů. Proto jsme pro vás připravili přesné pokyny, jak se starat o litinové nádobí, aby perfektně a dlouho sloužilo .


Nabídka litinového nádobí Carl Victor

Příprava před první použitím

Litinové nádobí před prvním použitím pečlivě omyjte v čisté, horké vodě. Nepoužívejte detergenty (saponáty) ani hrubé mycí nástroje (drátěnka). Ideálním náčiním je měkký kartáč na nádobí, nebo jemná houbička.

Řádně omyté nádobí okamžitě dobře vysušte. Vnitřní povrch nádobí poté důkladně potřete rostlinným olejem bez přidaných solí. Můžete použít též tuhý rostlinný olej, který rozmažete po vnitřní straně nádobí. To pak necháte prohřát a přebytečný olej slijete.

Pro dosažení ideálního efektu je možné postup opakovat 2x -3x před prvním použitím. Správně připravené litinové nádobí je dokonale nepřilnavé.
Nakonec stačí vytřít nádobí papírovou utěrkou. Stále by mělo být mírně mastné – tím se stává nepřilnavým a je zabráněno tvorbě rzi.

Použití litinového nádobí

Lita je velmi odolným materiálem. Je proto možné používat kovové kuchyňské náčiní bez obav z poškození povrchu.

Přírodní litina také snese velmi vysoké teploty, je proto možné používat ji na otevřeném ohni. Před použitím je doporučeno předehřát nádobí v troubě. Ohřívejte jej pomalu asi minutu a půl.

Neumisťujte litinové nádobí na již rozpálenou plotnu. V případě prudké změny teplot může dojít k narušení struktury (až praskání) materiálu.

Čištění a skladování litinového nádobí

Přírodní litina je porézní materiál, který může podléhat korozi. K jejímu čištění nepoužívejte žádné chemické prostředky (saponáty, mycí prášek, ...), ani hrubé nástroje. Po použití obvykle stačí litinové nádobí vytřít papírovou utěrkou, případně omýt v čisté horké vodě pomocí jemného kartáče či měkké houbičky.

Nemyjte litinové nádobí v myčce! Čistící prostředky a vlhké prostředí způsobují povrchovou korozi litinového nádobí.

Pokud nádobí z čisté litiny používáte zřídka, doporučujeme jej konzervovat pomocí oleje (viz výše). Je třeba jej skladovat v suchém a teplém prostředí. V případě, že se na nádobí objeví vrstvička rzi, jde o znamení špatně ošetřeného povrchu.

Nejde o závadu, ani škodlivý jev. Rez stačí šetrně odstranit a pánev omýt a znovu důkladně vymazat olejem podle postupu výše.
Při dodržování těchto zásad vám bude litinové nádobí sloužit dokonale po mnoho desítek let. Ba co víc, častým užíváním se jeho vlastnosti budou ještě zlepšovat.

Přejeme mnoho kuchařských úspěchů!



Související produkty:


pixel

Joseph Joseph KORKMAZ LAVA Metal Luigi Bormioli Netherton Foundry Sanelli
pixel